Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Δεν εμπιστεύονται την Ελληνική συγκυβέρνηση.. ενώ ετοιμάζονται για νέο δάνειο..




Οι ξένοι επενδυτές φαίνεται να μην εμπιστεύονται την Ελληνική συγκυβέρνηση, ενώ παράλληλα «φοβούνται» την όποια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τη διστακτικότητα νέων επενδυτών να προβούν σε νέες επενδύσεις στα ακίνητα, λόγω των αρνητικών αντιλήψεων για την ελληνική οικονομία καθώς και από την αδυναμία διαχείρισης του χρέους (Πρώτο Θέμα, 3/2/2014). Στα στοιχεία αυτά, προστίθενται και οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλου, όπου συνέδεσε την «πολύ-αναμενόμενη» ανάπτυξη με πιστώσεις, προ-αναγγέλλοντας με αυτό το τρόπο νέο δανεισμό και παράλληλα του ένα νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής (ομιλία κ. Ευ. Βενιζέλου, 10/10/2013). Και όλα αυτά, όταν το τοπίο της Ελληνικής οικονομίας παραμένει ομιχλώδες κυρίως λόγω της πολυπλοκότητας της φορολογικής νομοθεσίας και της έλλειψης σταθερού φορολογικού συστήματος. Αναπάντεχα, τα δεδομένα αυτά σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ύφεση, και το παγκόσμιο διασυρμό της χώρας, δρουν αποτρεπτικά για τους εν δυνάμει επενδυτές, καθώς είναι πρακτικά αδύνατο να αποτιμήσουν επενδυτικούς κινδύνους και επιχειρηματικά σχέδια σε βάθος χρόνου.
Παράλληλα, η εγχώρια επιχειρηματικότητα συνεχίζει να αιμορραγεί σοβαρά, δεδομένων της σχεδόν ανύπαρκτης ροής νέων (ηλικιακά) επιχειρηματιών στην ελληνική αγορά και με την απασχόληση στο εμπόριο το 2013, να φτάνει στα επίπεδα του 1997, σημειώνοντας απώλειες 176.400 καθαρών θέσεων εργασίας. (Β. Κορκίδης, Πρώτο Θέμα, 1/2/2014).
Κατά συνέπεια, η έλλειψη επενδύσεων, ρευστότητας και φορολογικής σταθερότητας δημιουργούν περιδίνηση ύφεσης στην Ελληνική οικονομία, η οποία εγκλωβίζει επιχειρηματίες, μισθωτούς και συνταξιούχους σε κατάσταση επιβεβλημένης πτώχειας και φόβου. Την εικόνα αυτή ενισχύει, με δηλώσεις η συγκυβέρνηση, υπογραμμίζοντας «ότι ούτε υπήρχε, ούτε υπάρχει Σχέδιο Β», ενώ παράλληλα επενδύει επικοινωνιακά, με στόχο τον (α) έλεγχο του εκλογικού σώματος, αλλά και (β) την εξασφάλιση της εύνοιας των δανειστών με την υπενθύμιση ότι «το δάνειο αυτό εξυπηρετείται, δεν έχει καταπέσει καμία εγγύηση, τοκοφορεί το δάνειο αυτό» (Ε. Βενιζέλος, 10/10/2013).
            Στα πλαίσια αυτά, είναι σαφές ότι η ύπαρξη (και μόνο) εναλλακτικού σχεδίου για έξοδο από τη κρίση αποτελεί κόκκινο πανί για τη παραπαίουσα συγκυβέρνηση. Το  γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από τον επικοινωνιακό αποκλεισμό άλλων πολιτικών φορέων και εφαρμόσιμων προτάσεων που, πλέον, φέρεται να επιβεβαιώνονται από τις πρόσφατες διαρροές απόρρητων εγγράφων του ΔΝΤ, οι οποίες μιλούν για σχέδιο εξόδου από τη κρίση με κούρεμα εξ’ αρχής του Ελληνικού χρέους.  Εν μέσω αυτής της κατάστασης η συγκυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει επικοινωνιακά με την επανανακοίνωση-επέκταση των 400.000 θέσεων εργασίας (είχε ήδη πρωτοαναφερθεί στις 10/3/2013, Zougla), οι οποίες αφορούν 6μηνη εργασία για άνεργους μέχρι 29 ετών και επιδοτούμενο μισθό της τάξεως των 470 ευρώ. Με αυτή την ανακοίνωση γίνονται, πλέον, ξεκάθαρα τα σχέδια της συγκυβέρνησης που αποσκοπούν στη μετατροπή των εργαζομένων σε επαίτες, και ολόκληρης της χώρας σε Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ) με μισθούς πείνας, ολοκληρώνοντας τα σχέδια εξαθλίωσης και οικονομικής υποδούλωσης των Ελλήνων.
Πέτρος Βιολάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου